«Dans la malle du Poilu»


Στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν συναυλία στο Γαλλικό τμήμα των Συμμαχικών Νεκροταφείων Ζέιτενλικ, στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 19.30, με τίτλο «Dans la malle du Poilu» (Στο μπαούλο του στρατιώτη)- Αφιέρωμα στον Lucien Durosoir.
Amanda Favier (βιολί) & Célimène Daudet (πιάνο)

Η πιανίστα Célimène Daudet και η βιολίστρια Amanda Favier άνοιξαν το μπαούλο και ανακάλυψαν το ιδιαίτερο ρεπερτόριο του στρατιώτη Lucien Durosoir, αυτού του σημαντικού βιολιστή και συνθέτη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φυλάσσοντας με προσοχή τις παρτιτούρες του μέσα σε ένα μπαούλο που κατασκευάστηκε στα χαρακώματα, τις διάβαζε ανά τακτά διαστήματα ή τις έπαιζε όταν κατάφερνε να βρει ένα βιολί. Αυτές οι σονάτες και τα κομμάτια της γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής μουσικής του προσέφεραν μεγάλη παρηγοριά όπως και στους ακροατές του και τους φίλους μουσικούς: «το βιολί μου έσωσε τη ζωή".
Αυτά τα φοβερά χρόνια ωστόσο έβαλαν τέλος στην καριέρα του βιρτουόζου, ενώ δημιουργήθηκαν πρώιμες συνθέσεις όπως ο κύκλος των Ακουαρελών που αποτελούν τους πρώτους καρπούς. Η Amanda και η Célimène επέλεξαν να τιμήσουν αυτά τα έργα που συνέθεσε ο Lucien Durosoir στο τέλος του πολέμου και να τα συνοδεύσουν με έργα που αγαπούσε. Πρόκειται συχνά και για ανέκδοτα έργα με σημαντικό ενδιαφέρον για την ανακάλυψη ξεχασμένων ρεπερτορίων.
Πρόγραμμα της συναυλίας «Dans la malle du poilu»


Clara Schumann : 3 romances opus 22
Eugène Cools : Deux pièces opus 91 (Pièsnia – Pliaska)
Eugène Ysaÿe : Rêve d’enfant opus 14
André Caplet : Rêverie
Fernand de la Tombelle : Berceuse – Petite Berceuse « Ferme tes yeux bleus… »
Alfredo d’Ambrosio : Elégie opus 46
Lili Boulanger : 2 pièces (Nocturne – Cortège)
Gabriel Fauré : Berceuse
Florent Schmitt : 4 pièces opus 25 (Lied – Nocturne – Sérénade – Barcarolle)
Lucien Durosoir : Cinq Aquarelles (Bretagne – Vision – Ronde – Berceuse – Intermède)

Διάρκεια : 65 λεπτά












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόχωμα - Ι.Ν. Αγίου Πνεύματος Σάντας

Πεντάπολη Σερρών

Γαράζο – «Κίτρων Γεύσεις»