Πρόχωμα - Ι.Ν. Αγίου Πνεύματος Σάντας

Φτάνοντας κανείς στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μην δει από μακριά ακόμα, την εκκλησία αυτή. Βρίσκεται σε ένα λόφο λίγο έξω από το χωριό και χαρακτηριστικό της είναι ο χρυσός της τρούλος ο οποίος με την βοήθεια του ήλιου φέγγει  σαν φάρος… Ανηφορίζοντας τον δρόμο προς το πάρκινγκ για να αφήσουμε το αυτοκίνητο ο ναός φαίνεται ακόμα πιο επιβλητικός.


 Έξω ακριβώς από τον αυλόγυρο υπάρχει το μνημείο  με τα ονόματα των Σανταίων  οι οποίοι πέθαναν μακριά από την πατρίδα τους ενώ γράφει «Προς τιμήν και ανάμνηση των Ποντίων της Σάντας - Γεωργίας για τους οποίους η ξένη γη έγινε αιώνιο κοιμητήριο στήθηκε τούτο το μνημείο από τους Ποντίους της  επιστροφής στην πατρίδα γη, την Ελλάδα. Ας είναι αιωνία η μνήμη των πατέρων και των αδελφών μας».


 Εκεί πετύχαμε τον κ.Γρηγόρη Σαββίδη ο οποίος είναι αδερφός του κ.Ιβάν Σαββίδη και είχε την καλοσύνη να μας πει την ιστορία της εκκλησίας αλλά και το τι αναπαριστά το μνημείο.
Ο κ.Γρηγόρης Σαββίδης


 Η εκκλησία είναι δωρεά του κ.Ιβαν Σαββίδη για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα 
του Ιγνάτιου και της μητέρας του Κλεονίκης. Μάλιστα στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει και η προτομή του Ιγνάτιου Σαββίδη δωρεά των Σανταίων.

Ιγνάτιος Σαββίδης
 Στην συνέχεια της κουβέντας μας ο κ.Γρηγόρης μας είπε ότι η εκκλησία είναι χτισμένη ακριβώς όπως είναι η εκκλησία στο χωριό του, Σάντα Γεωργίας με την μόνη διαφορά ότι εκείνη του χωριού του δεν έχει χρυσό στον τρούλο αλλά λαμαρίνα. Ακόμη μας έδειξε ότι στο μνημείο επάνω υπάρχει μια απεικόνιση του πως είναι το χωριό  του στην Γεωργία και ότι στο σημείο που έχουν κάνει την μικρογραφία των νεκροταφείων του χωριού έχουν φέρει χώμα από τους τάφους όλων εκείνων που το όνομα τους αναφέρεται στο μνημείο και το έχουν τοποθετήσει εκεί.

Σάντα Γεωργίας (αναπαράσταση χωριού)



 Μας έκανε όμως και το παράπονο του, η εκκλησία λειτουργεί μόνο μια φορά τον χρόνο. Λειτουργία γίνεται εκεί κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή από τον κόσμο.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πεντάπολη Σερρών

Γαράζο – «Κίτρων Γεύσεις»