Μύλοι Αλλατίνη ΘεσσαλονίκηΗ πρόταση "έπεσε" και δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη, ο καιρός ήταν παραπάνω από καλός και η φωτογραφική μας βόλτα στους μύλους Αλλατίνη στην διασταύρωση Σοφούλη με Ανθέων ήταν γεγονός. Αν και η εγκατάλειψη έχει αφήσει τα σημάδια της, το μεγαλοπρεπέστατο κτήριο υπάρχει για να θυμίζει ότι κάποτε η βιομηχανία στην πόλη μας άκμαζε. 
Ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους μύλους Αλλατίνη:

Η οικογένεια Αλλατίνη, η οποία ήταν ισπανοεβαϊκής καταγωγής, μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αιώνα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κύριο λιμάνι της βαλκανικής όπου υπήρχε ισχυρή κοινότητα Σεφαραδιτών (ισπανικής καταγωγής) Εβραίων. Κατά τη διάρκεια εκατό χρόνων οι Αλλατίνη κατόρθωσαν να αναπτύξουν σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες και στις αρχές του 19ου αιώνα ασχολούνταν με το εμπόριο δημητριακών και αλεύρων. Ο Μωυσής Αλλατίνη ίδρυσε κυλινδρόμυλο και κεραμοποιείο και μετά το θάνατό του η εταιρεία του, που κληρονομήθηκε από τα παιδιά του, ονομάστηκε "Αδελφοί Αλλατίνη (Fratelli Allatini).    
   Στα μέσα του 19ου αιώνα αποπερατώθηκε η κατασκευή του αλευρόμυλου Αλλατίνη στην οδό Ανθέων στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Στα τέλη του 19ου αιώνα η εταιρεία Αλλατίνη είχε στην ιδιοκτησία της τον αλευρόμυλο και κεραμοποιεία, ενώ δραστηριοποιείτο και σε άλλους εμπορικούς τομείς, όπως οι Τράπεζες, ζυθοποιεία, καπνό, κ.ά. 

   Όταν στα 1898 κάηκε ο Μύλος της εταιρείας, ξαναχτίστηκε στο ίδιο σημείο σε σχέδια του Βιτιλιάνο Ποζέλλι που είχε σχεδιάσει και την βίλα Αλλατίνη. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έγινε στα 1900. Μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους η οικογένεια Αλλατίνη κατείχε μέρος μέρος της οικονομικής ζωής της πόλης. Μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, όμως, άρχισε να εκποιεί την περιουσία της και  επέστρεψε στο Λιβόρνο.
   Ωστόσο, ο μύλος της οδού Ανθέων, που πέρασε σε διάφορους ιδιοκτήτες συνέχισε να λειτουργεί ως και τη δεκαετία του 1980.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόχωμα - Ι.Ν. Αγίου Πνεύματος Σάντας

ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΙ - ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Γαράζο – «Κίτρων Γεύσεις»